De meeste cliënten die in mijn praktijk komen zijn vrouwen. Veel gezondheidsklachten van vrouwen zijn anders dan bij mannen en een van de belangrijkste oorzaak is het verschil in hormonen en de sterke schommelingen van de hormonen tijdens menstruatiecyclus gedurende de hele maand. In onze maatschappij echter worden wel vaak dezelfde eisen aan vrouwen als mannen gesteld, liefst 24/7 aan staan en worden zichtbare prestaties en resultaten sterk gewaardeerd, Yang kracht, terwijl periodes van reflectie en tijd voor meer rust en ‘zijn’ in plaats van naar buiten gerichte actie, Yin kracht, ook essentieel is om als persoon of qua werk verder te ontwikkelen.
Daarnaast reageren vrouwen anders op medicijnen doordat deze vaak bij mannelijke proefpersonen zijn onderzocht. Ten aanzien van hart en vaatziekten is er ook steeds meer bekend over hoe hartklachten zich anders uiten bij vrouwen.
Ook gedurende het leven van meisje en vrouwen veranderen de vrouwelijke geslachtshormonen waardoor de eerste menstruatie plaatsvindt en secundaire geslachtskenmerken ontwikkelen. Vrouwen kunnen zwanger worden, bevallen, borstvoeding geven en na de overgang niet meer vruchtbaar zijn, maar dan meer ruimte hebben om zich mogelijk op andere vlakken verder te ontwikkelen omdat hormonen dan stabieler zijn.
Menstruatiecyclus
Veel vrouwen ervaren de maandelijkse bloeding als erg vervelend, vaak pijnlijk en zijn zich zelf soms even niet meer. Sommige vrouwen hebben zoveel last dat normaal functioneren bijna niet meer mogelijk is. Ook klachten voor de menstruatie of juist erna komen veel voor. Een aantal dagen licht ongemak is normaal, maar flinke buikpijn en emotioneel en mentaal helemaal van slag zijn niet. Als ik vrouwen in de praktijk vraag naar hun menstruatiecyclus zeggen de meeste vrouwen, normaal, maar wat is normaal? Er zijn veel verschillen en veel vrouwen zijn hun cyclus al jaren op een bepaalde manier gewend, dat het voor hen normaal is geworden maar een grote impact heeft op de kwaliteit van leven.
PMS
PCOS
Onregelmatige menstruatiecyclus
Informatie en kostenvergoeding
Wil je meer informatie en ervaren wat een voetreflexbehandeling voor jou kan betekenen? Informeer gerust naar de mogelijkheden en neem contact op met mij: antine@voetreflextherapie-zeist.nl Mijn praktijk is aangesloten bij de beroepsvereniging VNRT. Het is mogelijk dat (een deel van) de behandeling wordt vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. De kosten gaan niet van eigen risico af.